Iaquarius.pl

Blog dla Miłośników Zwierząt, Sklepów, Weterynarzy w Warszawie

Wiadomości i Prasa

Szczur pacyficzny

Szczur pacyficzny jest jednym z trzech gatunków szczurów, których zasięg występowania jest największy na świecie. Zasięg występowania szczura pacyficznego jest więc trzecim zaraz po szczurze wędrownym oraz szczurze śniadym. Szczur ten występuje między innymi na Polinezji, Nowej Zelandii czy Fidżi. Pochodzi jednak z Azji południowowschodniej, a zaaklimatyzowanie się na innym kontynencie i w innym klimacie nie jest dla tego gryzonia większym problemem. Potrafi przepłynąć za człowiekiem na jego statku i razem z nim osiedlić się na jakiejś nowej ziemi, by tam być szkodnikiem. Obecność człowieka oznacza bowiem dla tego gryzonia, że będą też odpadki, a więc jedzenie dla szczura jak znalazł. Szczur pacyficzny nie odbiega zbytnio zachowaniem od jakiegokolwiek innego gatunku szczura. Gryzoń ten więc prowadzi przede wszystkim nocny tryb życia. Wtedy czuje się bezpieczniejszy, jest narażony mniej na drapieżniki, oraz wtedy zdobywa pożywienie. Jest to dla niego raczej łatwe, gdyż jest zwierzęciem wszystkożernym. Potrafi więc zjeść zarówno ziarno, jak na przykład pająka, czy jajo jakiegokolwiek ptaka. Szczury pacyficzne przychodzą na świat bezbronne, jednak w pełni dojrzałe i dorosłe do życia samodzielnego są już po niecałym miesiącu od narodzin. Szczurów w jednym miocie rodzi się od sześciu do jedenastu, przy czym wielkość przeważnie zależy od pożywienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *