Iaquarius.pl

Blog dla Miłośników Zwierząt, Sklepów, Weterynarzy w Warszawie

Codzienność

Słoń – największy lądowy ssak

Słoń afrykański jest największym lądowym ssakiem.

Prowadzi rodzinny tryb życia. Samice chronią młode, otaczając je i osłaniając przed niebezpieczeństwem. Jest zwierzęciem bardzo rodzinnym. Żyje w stadzie i chroni swoich krewniaków. Grupę rodzinną stanowią samice i słoniątka. Przewodzi stadu najstarsza słonica.

Żywią się roślinami i owocami. Posiadają nieliczne zęby – z powodu ich utraty stare słonie (w wieku około 70 lat) umierają śmiercią głodową. Dorosły słoń zjada dziennie 150 kg pokarmu, a wydala do 90 kg kału.

Spód jego stóp jest miękki, dzięki czemu porusza się bardzo cicho, mimo że waży 6 ton.

Kły, zwane ciosami, rosną przez całe życie słonia. Służą mu do kopania w ziemi w celu poszukiwania wody, do walki, do przenoszenia pni.

Trąba to nie tylko „nos”, ale też „ręka”, którą słoń zbiera pokarm i z pomocą której może się kąpać, walczyć, podnosić przedmioty. Służy też mowie ciała, porozumiewaniu się, wymianie uścisków. Trąbiąc słoń nawołuje stado lub ostrzega innych przednie bezpieczeństwem.

Słonie lubią kąpiele. Każdego wieczora obficie polewają się wodą, po czym obsypują ciało piaskiem chroniąc się w ten sposób przed ukąszeniami owadów.

Dziś żyją w Azji i Afryce. Są zwierzętami bardzo inteligentnymi i uczuciowymi. Mózg słonia waży cztery razy więcej niż mózg człowieka. Słonice są w stanie walczyć o swoje młode i chronić je przed niebezpieczeństwem. Niestety, niebezpieczeństw na słonie czyha bardzo dużo. Choć zakazano handlu kością słoniową w 1989 roku, dla której ginęły setki słoni, to wciąż są one na celowniku człowieka. Największym ich zagrożeniem są kłusownicy. Słonie objęto ochroną, żyją na terenach rezerwatów i parków, ale wciąż ich liczba jest niewielka (żyje ich kilkaset tysięcy na całym świecie).

6 KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *