Iaquarius.pl

Blog dla Miłośników Zwierząt, Sklepów, Weterynarzy w Warszawie

Codzienność

Baribale – wielkie niedźwiedzie Ameryki

Baribale, zwane inaczej czarnymi niedźwiedziami lub niedźwiedziami amerykańskimi,  to jedne z największych niedźwiedzi, mieszkające w górach Ameryki Północnej.

Samce osiągają 2 metry wzrostu i masę ponad 400 kg. Samice są mniejsze (do 160 cm) i lżejsze (ponad 200 kg).

Futro niedźwiedzia amerykańskiego jest czarne lub w różnych odcieniach brązu lub popielu.

Barbiale zapadają w lekki sen zimowy, a samice podczas niego rodzą młode.

Niedźwiedzie te doskonale wspinają się po drzewach. Posiadają dużą siłę, jednak uchodzą za zwierzęta łagodne.

Prowadzą samotniczy tryb życia. Ich naturalnym wrogiem jest grizzly.

Aktywne są głównie w nocy, choć po przebudzeniu ze snu zimowego żerują całymi dniami.

Zjadają wszystko, w zależności od pory roku. Pokarm roślinny stanowi aż 95% ich menu (nasiona, owoce, grzyby), nie gardzą także rybami, padliną, jajami ptaków.  Doskonale dostosowują się do panujących warunków.

Istnieje kilkanaście podgatunków tego wielkiego przedstawiciela niedźwiedzi.

Baribale często odwiedzają sklepy i ludzkie gospodarstwa. W Ameryce ich widok nie budzi wielkiego zdziwienia, choć może przestraszyć. Zwierzęta te żywią się także resztkami ludzkiego jedzenia. Co jakiś czas w wiadomościach można usłyszeć o wielkim czarnym miśku, który włamał się do czyjeś lodówki, by zabrać z niej np. pizze. I nie jest to wcale dowcip….

5 KOMENTARZY

  1. Wyglądają na przytulne, miękkie i przyjazne misie – ale pewnie takie nie są 🙂
    Swoją drogą ja wolę naszego Polskiego niedźwiedzia Brunatnego. PS. Ciekawa jestem waszej opinii na temat wyboru plecaka do liceum, jakie wy byście wybrały? Dajcie znać! 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *